labb raport (jod och stärkelse)
På måndag labbade vi och testade vilka material (frukter grönsaker mackaroner osv.) som har stärkelse (en annan typ av näring) i sig och det testade vi genom att koka ämnet i ett vatten bad så vi kunde skilja det kokade vattnet från det som hade eventuell stärkelse i sig. Sen droppade vi tre till fyra droppar jod i vattnet som det kunde vara eventuell stärkelse i. Om färgen blev blå är det stärkelse i materialet.
Hypotes:
Jag trodde att det kunde vara stärkelse i natur material (som växter frukter äpple päron osv.)
Jag trodde att det inte skulle vara stärkelse i fabriks tillverkade material (makaroner korv osv.)
Test resultat:
korv: (inget test)
äpple: äpple hade inte stärkelse i sig.
detta resultat går imot min hypotes
makaroner: makaroner har stärkelse i sig.
detta resultat strider också mot min hypotes
extra fakta: visste du att korv är gjort från restprodukter av grisar kor mm.
Bra rapport. Kloka synpunkter.